Näin Mirena toimii


Mirena vaikuttaa paikallisesti

Kun Mirena on paikallaan, siitä vapautuu kohtuun hitaasti ja tasaisesti keltarauhashormonia. Mirena vaikuttaakin pääasiassa paikallisesti eli kohdussa, jonne se on asetettu, ja jossa ehkäisyvaikutusta tarvitaan. Vain pieni määrä hormonia kulkeutuu verenkiertoon. Myös ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu yleensä normaalisti. Joskus ovulaatio voi estyä, etenkin alussa.
Keltarauhashormonin vapautuminen kohtuonteloon alkaa heti asetuksen jälkeen. Maksimipitoisuudet seerumissa saavutetaan kahden viikon kuluessa asetuksesta.

Alt tag

Monta ehkäisyvaikutusta 

Mirena estää hedelmöittymisen eli munasolun ja siittiön yhtymisen. 

 

  1. Kierukan sisältämä keltarauhashormoni (levonorgestreeli) muuttaa kohdunkaulan liman paksuksi ja sitkeäksi, mikä estää siittiöiden pääsyn kohtuun.
  2. Jos jotkut siittiöt onnistuvat selviytymään tästä esteestä, keltarauhashormoni estää siittiöiden liikkumista ja toimintakykyä kohtuontelossa.  
    Mirena vähentää kohdun limakalvon kuukausittaista kasvua, jolloin vuodon määrä vähenee. Osalla vuodot jäävät kokonaan pois, mikä on vaaratonta.
  3. Oma hormonitoiminta pysyy muuttumattomana: ovulaatio tapahtuu yleensä normaalisti ja munasarjat tuottavat samoja hormoneja kuin ennen asetusta.

 

Alt tag